A (TIT) Hadtudományi és Biztonságpolitikai Közhasznú Egyesület (HABE) Elnöksége a szakmai-tudományos tevékenység színvonalának emelése és társadalmi megítélésének erősítése érdekében úgy döntött, hogy a 2003. évben megalapítja a "HABE-szakértő" megtiszteltető címet.
Az elgondolás célja olyan szakértői testület kialakítása, illetve elismerése, amely elméleti-tudományos és szakmai felkészültségénél fogva alkalmas a biztonság-biztonságpolitika különböző területein szakértői feladatok ellátására, ezáltal a HABE szakmai és tudományos presztízsének az emelésére. A cím elnyerése egyúttal magas szakmai elismerést is jelent az Egyesület azon tagjai számára, akik a megfogalmazott követelményeknek megfelelnek.
AzEgyesület elnöksége először 2003, majd minden év őszén írja ki a szakértői pályázatot.
Pályázati feltételek itt.
Az Egyesület Elnöksége első ízben 2006 őszén, a TIT HABE magalakulása 10. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi tudományos konferencián ítélte oda a "HABE-szakértő" kitüntető címet és arany pecsétgyűrűt az alábbiaknak: Dr. Beréti László, Dr. Endresz Ernő, Dr. Kovács Károly, Dr. Pirityi Sándor, Dr. Radványi Lajos, Dr. Szigeti Lajos, Dr. Vámosi Zoltán és Dr. Várhegyi István